Recrearea lui Tarkin
în Rogue One

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

25 ianuarie 2017

Pentru realizarea lui Rogue One, un film care prezintă evenimentele ce s-au petrecut chiar înainte de primul lung-metraj din seria Star Wars, Lucasfilm și Industrial Light & Magic au trebuit să depășească o sumedenie de obstacole tehnice și artistice. Cel mai mare dintre acestea a fost recrearea în CGI (computer-generated imagery) a personajului Grand Moff Tarkin, comandantul navei Death Star, deoarece actorul care l-a jucat în filmul original – Peter Cushing – a murit acum mai bine de 10 ani.

Peter Cushing
în rolul
comandantului

nytimes.com

Pentru filmare, rolul comandantului a fost jucat de actorul englez Guy Henry, deoarece acesta are o statură asemănătoare cu a lui Cushing și poate vorbi într-o manieră similară. Pe toată durata filmării, Guy Henry a trebuit să poarte pe cap un set de camere și materiale pentru motion-capture, ca să îi înregistreze mișcările mușchilor faciali, pentru a putea transmite aceste informații la modelul CGI făcut după Cushing.

John Knoll, directorul de creație la Industrial Light & Magic (compania care s-a ocupat de efectele speciale pentru Rogue One), a descris întreg procesul drept „o versiune super high-tech a machiatului, ce necesită foarte multă muncă. Transformăm înfățișarea actorului în cea a altui personaj, dar folosind tehnologii digitale.”

Guy Henry purtând echipamentul de motion-capture

nytimes.com

În încercarea lor de a atinge un echilibru între un personaj digital verosimil și unul care are exact înfățișarea lui Cushing, artiștii de la ILM au spus că până și cele mai mărunte schimbări puteau duce la modificări semnificative în aspectul lui Tarkin – iar aceste detalii au fost modificate constant până s-a ajuns la rezultatul dorit.

De exemplu, originalul Star Wars a fost iluminat diferit față de Rogue One. Asta a dus la problema de cum ar trebui modificată lumina de pe personaj: dacă era asemănătoare cu cea din primul film, înfățișarea lui Tarkin era mai apropiată de a lui Cushing, dar nu părea la fel de real, deoarece nu se potrivea cu ceilalți actori din scenă.

Comparații între filmările în care apare Cushing și cele de la motion-capture-ul lui Guy Henry au scos la iveală și diferențe și ticuri subtile în interpretările celor doi actori. După cum a explicat Knoll, „atunci când Peter Cushing scoate sunetul ‘aah’ nu își mișcă buza de sus. Își deschide gura pe jumătate și face o formă pătrată cu buza inferioară, care îi expune dinții de jos.” Fără aceste mici nuanțe din interpretarea sa, personajul digital nu îi semăna atât de bine, ci părea mai degrabă o rudă de a lui Peter Cushing și nu el însuși.

Modelul digital
a lui Tarkin

ufunk.net

Dacă rezultatul final nu ar fi fost reușit, Knoll a zis că aveau diverse alternative care ar fi redus prezența lui Tarkin pe ecran. „Am discutat despre Tarkin participând în conversații ca hologramă, sau transferând dialogul său la alte personaje”.

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc