Controversatul Premiu Nobel
pentru Literatură

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

18 octombrie 2016

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, devenind primul muzician care primit această onoare și primul american de la Toni Morrison în 1993.

Cântărețul de 75 de ani a fost onorat pentru versurile sale complicate și evocative și pentru imnurile care alternează între politic și fantasmagoric, precum Blowin’ in the Wind, Forever Young, Like a Rolling Stone, The Times They Are a-Changing.

Bob Dylan în tinerețe

allaboutjazz.com

Când l-a ales pe Dylan, comitetul Nobel l-a lăudat pentru că „a creat noi expresii poetice în măreața tradiție muzicală americană.” Premiul îi aduce și 8 milioane de coroane suedeze, ceea ce înseamnă aproximativ 900.000 de dolari. Acesta va fi decernat în decembrie în Stockholm, Suedia.

Alegerea lui Dylan este o deviere de la tradiție. De obicei premiul este oferit poeților sau autorilor de povestiri scurte și romane. Deși a scris o carte de poezii și una de memorii, majoritatea operelor sale sunt cântecele care l-au făcut popular.

„Orice ai face, trebuie să fii cel mai bun – foarte priceput,” a spus Dylan într-un interviu cu Rolling Stone. „E vorba de încredere, nu aroganță. Trebuie să știi că ești cel mai bun, chiar dacă altcineva îți spune asta sau nu.”

Bob Dylan încă nu a comentat nimic despre noul său premiu, deși Academia Suedeză a tot încercat să-l contacteze. „Am încetat să mai încercăm – am spus tot ce trebuia managerului și prietenului său, Dylan știe că suntem nerăbdători să primim o confirmare de la el, dar nu am primit niciun răspuns,” a spus Odd Zschiedrich, directorul administrativ al Academiei Suedeze.

Ceremonia de decernare a premiului de către regele Carl XVI Gustaf va avea loc pe 10 decembrie, fie că Dylan o să se prezinte sau nu. Ținând cont de reacția lui (sau mai bine zis de lipsa ei) și de ceremoniile anterioare la care nu s-a dus, probabil că o să lipsească și de la aceasta.

Ceilalți câștigători ai Premiului Nobel de anul acesta sunt: în fizică – cercetătorii britanici David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, pentru descoperirile teoretice despre fazele tranzițiilor topologice și fazele topografice ale materiei; în chimie – Jean-Pierre Sauvage, Sir Fraser Stoddart și Bernard Feringa, pentru proiectarea și sintetizarea mașinăriilor moleculare; în medicină – Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirile sale legate de mecanismele de autofagie; în economie – Oliver Hart și Bengt Holmström, pentru contribuția lor la teoria contractelor; pentru pace – Juan Manuel Santos – pentru eforturile sale de a pune capăt războiului civil din Columbia ce a durat peste 50 de ani.

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc