Nintendo Switch

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

29 octombrie 2016

După ce Wii U a eșuat în mod spectaculos, neatingând nici măcar un sfert din vânzările la care se aștepta compania, Nintendo a trebuit să facă ceva diferit pentru a rămâne competitivi în lumea consolelor. Răspunsul lor e Switch, un hibrid între mobil și consolă video – o tabletă cu controlere detașabile, ce va fi lansată în martie.

În timp ce Microsoft și Sony încearcă să înghesuie hardware cât mai puternic în consolele lor pentru a face față cerințelor 4K și HDR, Nintendo se întoarce la rădăcini cu un aparat care îți aduce aminte de zilele petrecute fără griji, jucându-te pe Game Boy sau întrecându-te cu prietenii în Mario Kart pe SNES. Switch ne reamintește că Nintendo inovează cel mai bine după ce eșuează, atunci când e încolțit și nu când pur și simplu reacționează la presiunile concurenței.

Trailer-ul de la noua consolă

Tableta în sine (denumită Switch Console) este subțire și destul de atractivă. Conform Eurogamer, aceasta are un ecran multi-touch de 6,2 inch, cu o rezoluție de 720p. Este prima oară când Nintendo folosește un astfel de display, 3DS și Wii U folosind ecrane bazate pe presiune, mult mai puțin precise decât acesta.

Controlerele (denumite Joy-Con) pot fi ținute pe tabletă sau scoase și atașate la o unitate centrală (Joy-Con Grip), pentru a simula un controler în stilul Xbox sau PlayStation. De asemenea pot fi folosite și individual, ca două gamepad-uri miniaturale, în caz că vrei să joci cu un prieten și nu ai alt controler la dispoziție.

Acasă, tableta poate fi conectată la Switch Dock, care la rândul lui e conectat la televizor ca orice altă consolă. Când ești plecat, poți să ții tableta ca pe gamepad-ul Wii U sau îi poți folosi stativul ca să stea în picioare.

Setul complet Switch

Nintendo

Nvidia a anunțat pe blog că Nintendo Switch folosește un procesor Nvidia Tegra, modificat special pentru noua consolă, care „e bazat pe aceeași arhitectură folosită de cele mai performante plăci video GeForce,” dar nu au oferit detalii mai precise. Cei de la Nintendo au spus că vor anunța mai multe detalii despre consolă, precum prețul, data exactă a lansării și soft-urile disponibile, la un eveniment Nintendo Switch de pe 12 ianuarie.

Switch nu va fi compatibil cu discurile de la Wii U sau cartușele de la 3DS, fiind considerat o platformă nouă și nu un succesor direct al vreuneia dintre consolele anterioare.

Nintendo Switch

Nintendo

De data aceasta, Nintendo a fost mai conservator în estimări, așteptându-se ca în prima lună să vândă 2 milioane de console. În 2012 au vândut peste 2 milioane de Wii U în primele 6 săptămâni, dar în total nu au reușit să ajungă nici măcar pe aproape de estimarea lor inițială de 100 de milioane.

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc