Les Diners de Gala

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

14 octombrie 2016

Publicată o singură dată în 1973, cartea de bucate Les Diners de Gala a fost un vis împlinit pentru artistul suprarealist Salvador Dalí, care la vârsta de 6 ani voia să devină bucătar. Acum, după 43 de ani, Taschen va republica o copie fidelă a cărții, care va fi lansată pe 20 noiembrie.

Dalí e renumit pentru dineurile opulente pe care le ținea pentru soția sa Gala, evenimente care erau mai degrabă teatrale decât gustative. Oaspeții trebuiau să poarte costume cât se poate de bizare, și o mulțime de animale sălbatice erau lăsate libere în sălile de masă.

Dineu cu Dalí

thisiscolossal.com

Les Diners de Gala cuprinde 136 de rețete în 12 capitole (al zecelea fiind dedicat în totalitate afrodiziacelor), cu ilustrații și colaje originale, stranii, și uneori erotice, create special pentru această carte. Printre diversele feluri de mâncare sunt incluse și delicatețe precum „ouă vechi de o mie de ani”, „cotlete de vită umplute cu melci”, „pateuri cu broască” sau „caramele cu conuri de pin.”

În ciuda ingredientelor și a metodelor de preparare ciudate, multe dintre rețetele din Les Diners de Gala provin de la cele mai de soi restaurante din Paris de pe vremea lui Dalí, precum Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s și Le Train Bleu.

Ca nu cumva să creeze o impresie greșită, cartea atenționează de la început:

„Dorim să vă anunțăm clar că, încă de la primele rețete, că Les Diners de Gala, cu preceptele și ilustrațiile sale, este devotată în totalitate plăcerilor Gustului. Nu căutați formule dietetice aici.

Intenționăm să ignorăm acele diagrame și tabele în care chimia ia locul gastronomiei. Dacă sunteți discipolul unuia dintre acei numărător-de-calorii care transformă plăcerea mâncatului într-o formă de pedeapsă, închideți această carte imediat – este prea plină de viață, prea agresivă și mult prea impertinentă pentru dumneavoastră.”

Ilustrații din carte

thisiscolossal.com

Multe dintre rețete sunt acompaniate de sugestii date de Dalí, precum la Cocktailul Casanova: „Această băutură este teribil de adecvată atunci când circumstanțele, precum epuizarea, prea multă muncă, sau pur și simplu un exces de sobrietate, necesită un strop de împrospătare.”

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc