Doctor Strange

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

2 noiembrie 2016

Ultimul film de la Marvel, care va fi lansat pe 4 noiembrie, ne prezintă originea super-eroului Doctor Strange, într-o poveste care justifică în întregime folosirea atâtor efecte CGI (imagini generate pe calculator), acestea fiind superb realizate – filmul merită văzut în 3D.

Regizorul Scott Derrickson reușește cu succes să facă tranziția de la genul horror cu care este confortabil (Sinister, The Exorcism of Emily Rose) la acest film de acțiune cu orașe deformate ce amintesc adesea de origami-ul spațial din Inception și care l-ar zăpăci până și pe M. C. Escher.

Strange privind un New York deformat

screenrant.com

Scenariul, creat de Derrickson împreună cu Jon Spaihts (Prometheus) și C. Robert Cargill, e scris cu istețime și umor, așteptându-se ca publicul să prindă poanta de la o glumă care a fost pregătită cu aproape o oră înainte. O mare realizare a lui Derrickson este faptul că a izbutit să introducă toate elementele de misticism din benzile desenate (filmul e plin de planuri astrale, mandale și referințe la al treilea ochi) fără ca acestea să pară trase de păr, sau că nu și-ar avea locul în universul lui Strange.

Mare parte a succesului filmului este datorat distribuției. Benedict Cumberbatch intră perfect în rolul lui Dr. Stephen Strange, un neurochirurg genial dar extrem de arogant. Atunci când își distruge nervii de la mâini într-un accident auto, Strange caută cu disperare o modalitate de a-și recupera dexteritatea, ceea ce-l duce până în Nepal la un guru cunoscut sub numele de Ancient One (jucat de Tilda Swinton), care îl antrenează în artele mistice. Distribuirea lui Swinton în rolul maestrului a fost foarte controversată, deoarece în banda desenată personajul este un bătrân asiatic, dar Swinton face o treabă excepțională în interpretarea oracolului nemuritor.

Discipolii ei, Mordo (Chiwetel Ejiofor) și Wang (Benedict Wang), aduc poveștii un strop în plus de suflet și umor sec. Mordo este un personaj fascinant, ale cărui motive sunt la fel de complexe ca ale lui Strange, și merită să rămâneți după generic pentru a vedea clip-urile bonus în care apare și el.

Antagonistul filmuli este Kaecilius, jucat de actorul danez Mads Mikkelsen, un fost discipol a lui Ancient One care fură câteva pagini importante dintr-una din cărțile ei legate de magie, dar din păcate personajul lui nu este dezvoltat atât de mult pe cât se putea, o problemă des întâlnită în Universul Cinematic Marvel.

Trailer-ul filmului

Deși este un pic frustrant că filmul se încheie tot cu bătălii între super-erou și un super-răufăcător care pune în pericol întreaga planetă (așa cum ne-am obișnuit de la filmele Marvel), luptele dintre Strange și Kaecilius sunt spectaculoase, compensând prin execuția și unicitatea lor, în care spațiul și timpul îți sfidează toate așteptările.

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc