Arrival
(Primul Contact)

Bogdan Plăcintescu, editor UDC

2 decembrie 2016

Arrival este un film care reușește să iasă în evidență în cinematografia mainstream – un SF care se folosește de idei mari în loc de explozii uriașe. Bazat pe povestirea Story of Your Life, filmul a fost regizat de Denis Villeneuve (Prisoners, Incendies) și scris de Eric Heisserer (Lights Out).

Louise Banks (jucată de Amy Adams) este o profesoară de lingvistică care trebuie să găsească o metodă de a comunica cu vizitatorii extratereștri, care par să fi aterizat cu nave uriașe în locații complet aleatorii din toată lumea. Limbajul lor nu se aseamănă cu nimic întâlnit pe planeta noastră, iar cea mai mică eroare în comunicarea cu bizarele creaturi ar putea avea consecințe dezastruoase. Filmul chiar nu ar trebui ratat, mai ales dacă sunteți fascinați de puterea și frumusețea limbajelor.

Trailer-ul filmului

Patrice Vermette, designerul de producție pentru Arrival, a lucrat împreună cu antropologi, lingviști și artiști pentru a crea un limbaj complet străin față de al nostru, dar coerent și de o frumusețe neașteptată – lucru care este mai dificil decât pare. O limbă care este alcătuită numai din sunete aleatorii e ușor de detectat – creierul nostru excelează în recunoașterea tiparelor și în învățarea limbajelor.

Deși diversele limbi care se vorbesc pe planeta noastră sunt foarte diferite unele de altele, toate au fost formate și modelate de-a lungul timpului de experiențele noastre din această lume, experiențe care sunt exprimate prin conceptele pe care le avem despre viață, moarte, timp, spațiu, naștere și un milion de alte lucruri pe care pur și simplu le presupunem, fără să ne gândim la ele.

În schimb, atunci când e vorba de o specie total străină lumii noastre, care a evoluat într-un mediu complet străin de al nostru și are un limbaj fundamental diferit de cele de pe această planetă – cum putem găsi o modalitate de a comunica, un element comun pentru amândouă speciile? E destul de dificil să vorbim cu proprii noștri vecini – chiar și cu cei care vorbesc aceeași limbă.

În această lume hiper-conectată în care o frază poate porni o revoltă în celălalt capăt al lumii în doar câteva minute, mesajul dat de Arrival e mai important ca niciodată: Comunicarea poate fi dificilă uneori, dar este absolut esențială dacă vrem să avem un viitor împreună – aici pe pământ sau printre stele.

Ce se mai întâmplă cu cărțile
aici și prin lume

La ce filme ne mai uităm și,
mai ales, de ce

JOCURI

Cercetătorii britanici au descoperit că jocurile nu ne prostesc